Léčivé potraviny: Cibule

Autor
Publikováno

Co obsahuje a k čemu je cibule vhodná? Čtěte dále!

Cibuli dělá allicin

Allicin je látkou se silnými antibiotickými účinky. Již naše babičky používali cibulový sirup vyhotovený z pokrájené rostliny zasypané cukrem. Velmi podobným účinkem působí i odvar z cibule. Pokud na sobě cítíte první příznaky nachlazení či obdobně pojaté nemoci, tak už je celkem pozdě. Lepší je se preventivně připravit. Pijte odvar z cibule 3 denně a zažeňte všechno nedobré ještě dříve, než se to na váš imunitní systém zaměří.

Cibulové silice a allicin napomůže vykašlávání a k uvolnění hlenu. Posupně se všichni mikroskopičtí vetřelci dostanou daleko pryč od našeho těla. Vaše respirační ústrojí bude opět silné a plné síly. V případě zánětlivých abscesů v nosních dutinách si pokrájejte cibuli na drobno a položte na talířek k posteli. Cibule dokáže uvolnit vaše horní cesty dýchací a navíc do sebe natahuje škodliviny ze vzduchu jako houba. Nebo přistupte k přímé inhalaci. Pokuste se to chvíli vydržet. Pálení v nose a slzení je jen projevem uvolňování mikroorganismu.

Cibule – trávení a krevní oběh

Cibule se pro své nadýmavé účinky a jako fungicidní rostlina nedoporučuje lidem s nadměrnou tvorbou kyseliny chlorovodíkové. Nezaměňujte si tento fakt s pálením žáhy, ta je mnohdy vyvolávána nedostatkem této kyseliny, která by celý problém odstranila. Namísto toho se setkáváme s tím, že lékaři léčí vše tlumením těchto šťáv. Cibule posiluje střeva, žaludek a celý trávicí trakt.

Příznivě napomáhá při trávení potravy. Též se cibule využívá k redukci vysokého krevního tlaku. Je dokázáno, že pravidelné užívání cibule se zařazením zdravého životního stylu dokáže tyto nemoci zcela zvrátit. Cibule už nejednou nahradila chemické preparáty na vysoký krevní tlak. Tento jev je měřitelný po a před požitím cibule. Zároveň snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, předchází křečovým žilám, hemeroidům, infarktu. Cibule podporuje srdce a čistí celý krevní oběh.

Zařaďte tuto rostlinu do svého jídelníčku a to v syrové netepelně upravované podobě. Smažením se téměř všechny hodnotné látky v ní obsažené zničí. Postrouhejte si ji do salátu. To je ta nejlepší volba ke konzumaci nebo si připravte odvar. Jde o dar přírody, který nás udrží zdravé a šťastné.